Stilte

Stilte

Hoe vaak vinden we echte stilte , in ons hoofd? In ons lijf. In het moment zijn. Alleen voelen en ‘zijn’.

Inmiddels ervaar ik dit steeds vaker. En los ik kleine lastige probleempjes gemakkelijk op. Omdat ik bij alles wat ik tegenkom, wat me raakt en triggert, in mezelf kijk. In de stilte vind ik de antwoorden en de emoties die erbij gepaard gaan.

Iemand zei ooit eens tegen me, wat een gedoe dat je zo bezig bent met je ‘binnenkant’ . Saai…….Ik vroeg deze persoon of ze gelukkig was. Ze antwoordde er niet op. Tuurlijk zag ik ook dat ze niet echt gelukkig was. Het lijkt ook veel gedoe. Maar dat is het juist niet voor mij. Het is juist de stilte in mij, het alleshelende vermogen in mezelf, dat ik me intens gelukkig kan voelen. Omdat ik het niet meer voor de ander weet, het niet bij anderen hoef te zoeken, maar alles in mezelf kan vinden. Door mezelf lief te hebben, met alle goede en minder goede eigenschappen. Als er al een goed en fout bestaat, want dit zijn natuurlijk ook verzinsels van ons hoofd.

Gelijk hebben is in het pad naar bewustwording helemaal niet aan de orde. Iedereen heeft zijn eigen unieke kracht en inspiratiebronnen. Ieder weet wat voor hem of haar het beste is.

STILTE IS CONFRONTEREND

Toen ik laatst aan iemand vroeg wat er zou ‘overblijven’ als we het verhaal (van ons leven) loslaten, was het antwoord : leegte. Ik denk dat deze mevrouw het antwoord vertegenwoordigt van heel veel mensen. Want wat moeten we dan met al die emoties die nog in ons zijn opgeslagen en die we grotendeels hebben weggedrukt? Als we het verhaal loslaten, is er niets meer te vertellen en blijft er niets over. Dat voelt vaak heel onveilig. Dus blijven we vasthouden aan het verhaal. Zijn we dan echt gelukkig?

Voor mij is het diepe innerlijke pad bewandelen, in jezelf keren, het meest mooie, intense en ook meest confronterend. Maar ook het meest helend. Wat heeft het me veel gebracht. Als de buitenwereld niet is wat ik wens , zorg ik eerst dat mijn binnenwereld goed voelt. Dat ik ga voelen, ook al komen er dan emoties of angsten boven. Het resultaat is prachtig. Ik leerde mezelf steeds beter kennen en voel veel meer verbinding. Met mezelf en anderen om me heen. Zelfs de mensen die ik voorheen helemaal niet aardig vond, zag ik ineens met andere ogen. Omdat ik mezelf veranderd had. Omdat ik had gezien wat zij in mij raakten. En ik dat in mezelf heb ‘opgelost’. Nooit had ik kunnen denken dat ik zoveel verandering zou merken door innerlijke stilte.

Vaak lijkt het eng en spannend om te gaan voelen. Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Onze angst ervoor is vaak groter dan de werkelijkheid. Mijn grootste wens is dat iedereen zijn eigen ‘shit’ opruimt en deze niet projecteert naar de buitenwereld, door oorlog te voeren. Oorlog gebeurt natuurlijk al op kleine schaal. Een ruzie bv. Wanneer we allemaal meer innerlijke stilte gaan ervaren, ervaren we meer innerlijke vrede en dat is goed voor de hele wereld.

Die zou er heel anders uitzien als ZELFLIEFDE op de eerste plaats zou staan. En die vind je niet in je hoofd. Die zit binnenin ons…..in de diepste stilte is deze liefde allesomvattend aanwezig. Het is puur, heel en zuiver. De basis van al ons leven.

 

Leave a Reply