Oordelen

Stop met het veroordelen van jezelf. Stop even je gedachten en laat ze , zoals je een wolk voorbij ziet drijven, gewoon voorbij drijven. Geef geen aandacht aan de discussie tussen jou en jou en geef geen antwoord op je eigen innerlijk negatieve overtuigingen. Want je bent steeds in gesprek. Met jezelf. Heel bijzonder eigenlijk als je van een afstandje naar jezelf zou kijken en je ziet dat je steeds een verhaal aan het vertellen bent. En volgens de ‘geleerden’ zijn onze innerlijke verhalen overwegend negatief. Ga maar bij jezelf na, hoe dat bij jou is.
Wist je dat elke negatieve gedachte een chemische reactie veroorzaakt in je lichaam? En dat er vele chemische reactiepatronen zijn die we keer op keer herhalen, waardoor ons lichaam het behoorlijk te verduren heeft. Laat staan onze gevoelswereld. Depressie, frustratie, irritatie, jalouzie, angst voor afwijzing enz. enz.
Wat zo mooi is aan het fysieke lichaam, is, dat het ons laat ervaren hoe we ervoor staan. Het laat ons emoties ervaren en die zijn nodig om te weten welke richting we gaan. Als je een emotie voelt is dat een aanwijzing van je eigen innerlijk navigatiesysteem. Voelen we ons goed, dan gaan we de goede richting. Voelen we ons minder goed is dat het moment waarin je kunt groeien en leren.
In die momenten weet je of je jezelf aan het saboteren bent. Of vecht tegen je emoties. Dit vergt bewuste aandacht. Wees in het moment en voel wat je op dit moment voelt. Lichamelijk. En voel of dit er helemaal mag zijn.

Leave a Reply