Overtuigingen

Wat we geloven en daarom versterken in ons leven, is ontstaan uit wat we in het verleden hebben meegemaakt. Het is dus geen wonder dat we steeds opnieuw dezelfde lessen krijgen totdat we er volslagen ziek en moedeloos van geworden zijn. Als we iets anders willen meemaken, moeten we andere overtuigingen over onszelf hebben. Dat is makkelijk gezegd maar niet zo makkelijk gedaan. Voordat we een ander beeld van onszelf kunnen krijgen, moeten we de beelden en overtuigingen die we al hebben, ongedaan maken of neutraliseren. Dat doen we het beste door te beseffen dat het slechts overtuigingen zijn. Het zijn geen objectieve feiten. Overtuigingen lijken waar te zijn, omdat we er waarde aan hechten. We zijn gehecht aan deze overtuigingen of dat nu waar is of niet.
Bv. ik ben niet goed genoeg… Dit is een overtuiging die ontstaat ergens in het verleden. Het maakt niet uit wanneer, vaak in je vroegste jeugd. Door een ervaring of door meerdere malen dit gevoel te hebben gekregen is deze overtuiging helemaal waar voor je en heb je niet meer in de gaten dat je in heel veel situaties kribbig reageert, boos wordt of onredelijk. Omdat de overtuiging bestaansrecht heeft en je daar niet bewust van bent, creëer je steeds dezelfde emoties. Vooral als de overtuigingen een sterke emotionele lading hebben. Onze oude beelden en denkwijzen dienen ons niet meer. En het oude voelt zo vertrouwt, als een oude jas , ook al is ie versleten. We trekken hem nog steeds aan. Weinig mensen zijn bereid de sloophamer te pakken en onze dierbare overtuigingen af te breken, ook als het overduidelijk is dat ze niet meer werken. We raken eraan gehecht.
Dan gebeurt er iets waardoor je in verwarring raakt, overstuur of overspannen raakt. De ziel is het zat deze overtuiging aan te houden, terwijl het je niet meer dient. Het onbewuste mag bewust worden, zodat je er afstand van kunt doen. Proberen we het verleden vast te houden, ook al dient het onze groei niet meer? Of geven we ons over aan de mogelijkheid van een nieuw bestaan? De nieuwe overtuiging is het begin van de bevrijding en het lijden in ons leven. En dan kan ons echte ‘ik ‘ geboren worden. We kunnen niet meer de bevestiging buiten onszelf zoeken, vaak willen we dat ook niet meer. Jezelf zijn op alle fronten. Met gloednieuwe gedachtes over jezelf die jou versterken en steunen.

Leave a Reply