Moeder zijn

Alles in het leven is constant in beweging. Niets blijft hetzelfde. En daarin houden  wij ons staande met alle denkbeelden die wij hebben over onszelf.

Steeds meer mensen zoeken een diepere betekenis in het leven. We willen betekenis geven aan het leven. Door te geven… Door te vaak onszelf  ‘weg’ te geven, te zorgen voor anderen en niet voor onszelf waardoor we veel energie verliezen. We willen van de wereld een betere plaats maken. Een fijne plek voor onze kinderen. Maar dan moeten we ons wel goed voelen. Blij met onszelf zijn en vooral niet oordelen over onszelf. En dat is niet altijd even gemakkelijk.

Zeker wanneer we moeder worden. In deze hectische tijd met alle prikkels. Met al onze opvoedingsproblematiek, vraagt het van ons als moeders een stabiele, liefdevolle houding naar onszelf. Zodat wij ook onze kinderen stabiliteit en houvast kunnen geven. En dat doen we door heel veel van onszelf te houden, met al onze struggles en hobbels die het gezinsleven ook met zich meebrengt. Natuurlijk willen we dat het met onze kinderen goed gaat, maar dat is niet altijd zo. En dan is het fijn dat je als moeder toch dicht bij jezelf kunt blijven, kunt vertrouwen en weten dat elk kind zijn eigen weg mag zoeken, met zijn of haar struggles. Sommigen onder ons hebben te maken met een heel hooggevoelig kind, vaak zijn we dat als ouder ook, maar hebben dit nooit onderkend. Omdat er relatief weinig over bekend was. Sommigen krijgen te maken met problematiek (soms ernstige) van een kind of partner/familielid. Dat roept veel angsten bij ons op. In die situatie verliezen we vaak de focus op onszelf en focussen we ons enorm op de ander. Wat zeker soms nodig is en belangrijk, maar nog veel belangrijker, de focus op onszelf te houden. Wat spiegelt diegene in ons, wat raakt het in ons…….soms oude pijn. Eigen kindpijn uit onze eigen jeugd.

In ieder van ons zit een diepere levensbestemming. Een talent, dat wil geleefd worden. Ten volle zichzelf wil zijn. Een hoger doel. Als je dit wilt ontdekken moet je naar binnen keren. En dat is een individuele reis in jezelf om je eigen waarheid te ontdekken. Soms moet je door pijn, angsten om oude patronen van je ego los te laten. Om helemaal jezelf te kunnen zijn.

Leave a Reply