Zelfliefde 2

Het grootste struikelblok voor het bereiken van een staat van zelfliefde is het gevoel dat we geen liefde verdienen. Dit begint gewoonlijk in de kindertijd. Een baby komt niet in de wereld met het idee dat het niet verdient dat het krijgt wat het nodig heeft of dat het verzorgd wordt. Als volwassene kijken we ook niet naar een baby met het idee dat het deze dingen niet zou verdienen. In eerste instantie wordt het kind in alles ondersteund en aangemoedigd. Als kinderen te lastig worden, wordt er een grens getrokken en verwachten ouders dat het kind niet meer verdient wat eerder onbeperkt door de ouders werd gegeven. Dit wekt verwarring bij kinderen. (een hele bekende ontwikkeling tussen ouders en kinderen). Als kind trekken we de conclusie: ik moet wat fout gedaan hebben, er moet iets fout zijn met mij. We leren nl. niet het verschil tussen ergens recht op hebben of iets verdienen. Verdienen is dat diepe innerlijke weten dat je het waard bent om te krijgen wat je nodig hebt. Een persoon die vindt dat hij dat verdient heeft EIGENWAARDE. Dat is een goede zaak, want zo iemand heeft ook genoeg eigenwaarde om te vertrouwen dat ze kan krijgen wat ze wil zonder het van iemand anders te hoeven krijgen. Ik verdien het gelukkig te zijn in mijn leven.

Recht hebben is wat anders. Dit komt van de overtuiging dat je recht hebt om van anderen te eisen wat je verdient. Dit heeft niets te maken met werkelijk verdienen. Deze mensen zijn vaak onzeker over hun eigen capaciteiten. Ergens recht op hebben is een vorm van diep lijden. Iets verdienen is een vorm van ZELFLIEFDE.

Ontwikkel het gevoel dat je het verdient. Wanneer je je eigenliefde wilt versterken, is het belangrijk objectief te kijken op welke manieren jij jezelf vertelt dat je je eigen liefde niet verdient. Neem waar hoe je jezelf laat voelen dat je je eigen liefde en aandacht niet verdient. Geef je jezelf voldoende aandacht? Als je in de spiegel kijkt, zie je dan wat er allemaal mis is? Onderdruk je je gevoelens of verdoof je ze door verslavingen, passief-aggressief te zijn? Is het zwak om emoties te laten zien? Je vergiftigd jezelf van binnen door alle acties die niet gebaseerd zijn op liefde voor jezelf. Verander bv. bovenstaande zin in: ik ben bereid om mezelf toe te staan te voelen wat ik voel. Ik ben bereid om vaker liefdevol te zijn voor mezelf, ik ben bereid mezelf vandaag alle aandacht te geven. Neem bewust besluiten voor ZELFLIEFDE.

Leave a Reply