Zelfliefde 4

Het is nodig dat we helemaal eerlijk zijn tegen onszelf over wat ons werkelijk aanspoort en motiveert. Wat voor soort geluk wil je? Wil je het tijdelijke geluk van het bereiken van externe beloningen of wil je het blijvende geluk van erkennen van en leven volgens je eigen innerlijke, interne motivatie? Wat zou je doen als je alle geld van de wereld had, als je er niets voor zou krijgen?

Iedereen wordt geboren met een innerlijke motivatie. Onze ware natuur is de wens om ons eigen leven richting te geven, om nieuwe dingen te leren en te scheppen en om te streven naar verbetering. Dit is onze ware aard, want dit te doen schenkt alle mensen vreugde. Het brengt zijn eigen innerlijke beloning mee. Als jij jouw levenspad voorrang geeft en dingen doet die hun eigen beloning zijn omdat het je blij maakt ze te doen, zul je je goed voelen over jezelf. Je zult van jezelf gaan houden.

De vraag die je jezelf hierbij stelt is: wat is geluk me waard? Er is moed voor nodig om externe motivatie in te ruilen voor onze innerlijke motivatie die uit ons hart komt. Er is moed voor nodig om onze eigen voldoening te stellen bóven de goedkeuring en afkeuring van anderen, maar uiteindelijk is het de enige weg naar blijvend geluk. Je weet dat als je je eigen geluk gaat volgen door de wereld, je recht op je doel afgaat. Je weet dat als je JOUW geluk tot prioriteit maakt, dat je nooit op een punt zou komen in je leven, waarop je zo diep zou zinken dat je jezelf of een ander pijn zou doen. Je zou nooit voor zelfhaat kiezen. Het is allemaal oké om te willen wat je maar wilt. Of dat nu rijkdom is, vrijheid of een gelukkig huwelijk. Of de mogelijkheid om door de wereld te zwerven zonder verplichtingen aan een ander. Of het nu een villa is of een leven in eenvoud. Alles is mogelijk en helemaal prima.

Van jezelf houden begint met het besluit om voor je eigen individuele geluk te leven. Geluk en liefde zijn geen beperkte delen. Die alleen bestemd zijn voor anderen. Ze zijn oneindig. Gelukkig worden betekent niet dat je iets afneemt van een ander. Je doet niemand pijn als je geluk op de eerste plaats stelt. In plaats daarvan zal het geluk in jou overstromen en het licht van jouw geluk zal hen die in het donker leven, eruit leiden. Je zult andere mensen laten zien hoe ze hun eigen geluk kunnen vinden. Je zult het laten zien door de helderheid van jouw eigen voorbeeld.

Leave a Reply