Zelfliefde

Een van de grootste collectieve menselijke aandoeningen is de overtuiging dat we niet goed genoeg zijn. Deze overtuiging, die we een zuiver gebrek aan zelfliefde kunnen noemen leidt tot gebreken in alle andere aspecten van iemands leven. De meeste mensen houden niet echt van zichzelf. Hoe komt dit? Van nagenoeg geen van ons werd volmaakt gehouden toen we kind waren. Dat is onze taak in het leven hier: we zijn naar deze aarde gekomen om te leren van onszelf te houden. Je hebt geen misbruik in je jeugd nodig om zelfhaat te ontwikkelen. Zelfhaat wordt gecultiveerd door onze samenleving. Het wordt zelfs door ‘goede ouders’ bekrachtigd.  De gedachte dat ze zelfzuchtig waren is moeilijk toe te geven. Ze wilden dingen ‘voor jou’ (dus je bent braaf als je je op een bepaalde manier gedraagt). In werkelijkheid is dit voor hen, niet voor jou.

Zelfliefde is nu eenmaal geen ‘dingetje’ wat onze ouders is geleerd en dus ons ook meestal niet. Als de ouder niet van zichzelf houdt, geeft het zijn eigen overtuigingen maar al te gemakkelijk door. Als je eenmaal herkent dat je vastzit in een eindeloze cirkel en je leven niet lekker loopt, kijk dan eens naar al je beperkende overtuigingen (ik heb gefaald, ik ben niet goed genoeg, ik ben dom etc. etc. )over jezelf en kies ervoor om een nieuwe weg in te slaan. Gewoon omdat je het waard bent en geluk verdient te ervaren op elk niveau in je leven. De eerste stap om deze stappen voor zelfliefde te gebruiken is om ’s ochtends als je wakker wordt, gelijk een intentie neer te zetten wat je die dag wilt ervaren. Zo bepaal je waar je je aandacht die dag of week op gaat richten. Kies bv. een intentie die niet al te moeilijk is en gebruik deze de hele week. Dat kan bv. zijn: vandaag zorg ik heel goed voor mezelf (misschien wil je gezonder eten, of aardiger zijn voor jezelf. Houdt het simpel) of: vandaag zie ik alles met een vleugje humor. Ik ben blij vandaag. Daarnaast focus je op je ademhalen. Breng deze vaker naar je buik.

Je begint met eenvoudige acties, die al een heel groot effect kunnen scoren. We weten dat ons innerlijk kind maar al te vaak is afgewezen door onszelf en dat ons grootste gevecht niet zit in de conflicten met onze ouders, partners of kinderen, maar dat die in onszelf zitten. Wanneer afwijzing van onszelf een vast patroon is geworden, is dat heel destructief op alle vlakken in ons leven. Zelfliefde is de grootste genezer van al onze wonden. Deze helen onder de genezende trilling van energie, vele malen sneller dan welk medicijn dan ook. Ons zelfhelende vermogen wordt hiermee geactiveerd, gestimuleerd en we worden meer gemotiveerd in ons leven.

Leave a Reply