De drie niveaus van bewustzijn

Hoger bewustzijn

Dat is onze spirituele kern. Omdat dit bewustzijn niet zichtbaar is, is het met ons verstand vaak niet te bevatten. Het is een onbegrensde bron, die alles overstijgt wat je niet in woorden kunt vatten. Als je bent afgestemd op je hoger bewustzijn (intuïtie) vind je alle levenskracht die je nodig hebt om het beste uit je leven te halen. 

Bewustzijn

Het is het deel van ons weten waarmee we beslissingen nemen en onze taal kunnen leren. Hiermee maken we goede voornemens en verzinnen we creatieve ideeën. Het is ook het deel van de hersenen waarmee we aan ons verleden denken en plannen maken voor de toekomst. Het is een zeer wendbaar, snel en flexibel bewustzijn. Ons gedrag wordt echter maar voor ongeveer 5% van de tijd gestuurd door onze bewuste geest.

Onderbewustzijn

De overige 95% bepaalt onze onderbewuste geest van ons gedrag. Het heeft een enorme macht en kracht in ons leven. Het is het (veel grotere) deel van onze hersenen waarin alle lichaamsfuncties aangestuurd worden. Denk daarbij aan hartslag, ademhaling maar ook aangeleerd gedrag. Dit is het deel waarmee je als kind bijvoorbeeld leert fietsen en rekenen. 

Het mooiste voorbeeld is misschien wel het autorijden. Wanneer je dat gaat leren is het bijna ondenkbaar dat je alles tegelijk kunt doen. Sturen, op de weg letten, schakelen, spiegels kijken enz. Eenmaal geleerd is alles opgeslagen in ons onderbewuste. Je rijdt zonder nadenken ergens naartoe, terwijl je een gesprek voert met je medereiziger. Bijna alle handelingen die je verricht in je leven zijn automatisch.

Omdat 95% van onze tijd wordt bepaald door wat we in onze eerste levensjaren hebben opgeslagen, wil dat zeggen dat we maar 5% vanuit onze bewuste geest functioneren. Vandaar dat goede voornemens nogal eens een teleurstelling worden. Toch zijn we in staat om dit te veranderen.

Scroll to Top