Talent laten zien

Wat doe jij met je talent?

Ik heb vaak geroepen dat we allemaal een talent hebben, maar als ik naar mezelf keek geloofde ik daar niet eens 100% in.

Inmiddels ben ik ervan overtuigd, we zijn er allemaal mee geboren. Het wordt alleen niet altijd gezien en gestimuleerd. Een talent kan zich ook ontwikkelen naar aanleiding van een ingrijpende gebeurtenis.

Als je je talent niet volledig benut gaat het ooit wringen.

Naar buiten komen met je talent of jezelf laten zien is voor veel mensen een drempel, zo ook voor mij want openheid over gevoelszaken is sowieso een drempel in onze maatschappij.

Waarom wordt Intelligentie geprezen en worden gevoelszaken ontmoedigd?

Is mijn werk, mijn talent? Ik weet het niet, maar ik voel zo ongelooflijk veel passie voor wat ik doe, dat dat is wat ik wil. Dat zorgt ervoor dat ik er alles van wil weten, eindeloos wil verdiepen tot vervelens toe. Door de passie voor wat ik doe merk ik dat ik steeds beter kan luisteren naar wat de ander écht zegt.

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

Ik kom uit een dorp en bedacht me al jong, doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, maar is dat ook echt zo, of is dat ook gemakzucht van mijn kant en ben ik eigenlijk bang voor het oordeel van anderen?

Uit gesprekken merk ik dat ik niet de enige ben die zo denkt. Vaak is het een overtuiging van vroeger die we als waarheid hebben aangenomen om erbij te willen horen en de angst om afgewezen te worden.

Ik kan me niet herinneren dat ooit op school werd gesproken over talent. Vaak werd wel benoemd wat we niet zo goed konden en hoeveel fouten we maakten.

Ik pleit ervoor om talenten meer aandacht te geven of we nu jong zijn of oud, zodat we kunnen meegenieten van elkaars talent.

Ik ben altijd lyrisch over oudere mensen die alsnog voor hun talent gingen leven. Zo heb je bijvoorbeeld Edith Eger (aanrader) die op haar 90e nog een boek schreef. , Louise Hay, Wayne Dyer (beide inmiddels overleden) die allemaal tot op hoge leeftijd hun talenten hebben benut. Waarschijnlijk krijg ik daar steeds meer gevoel bij omdat ik zelf steeds ouder wordt. Ik vind het in ieder geval fascinerend hoe ze dat hebben gedaan.

Stop jij je talent in de grond of laat je het tot bloei komen?

De uitspraak, stop jij je talent in de grond of laat je het tot bloei komen, raakte me en bracht me tot dit schrijven.

Scroll to Top